denk je jezelf oud, oud, verouderen, depressie, angst, slijtage, bruce lipton, biologie van de overtuiging

Deze week is er een onderzoek gepubliceerd waarbij is onderzocht of er een verband bestaat tussen angst en depressie en het tempo van verouderen. Op de site van de Nationale Zorggids is over dit onderzoek een artikel geplaatst met als titel: VERBAND TUSSEN SLIJTAGE VAN HET LICHAAM EN ANGST EN DEPRESSIE.  

Nu weet ik niet in hoeverre de onderzoekers ook hebben gekeken naar de leefstijl en voedingspatronen van de grote groep die is onderzocht en of deze conclusie wel zo hard kan worden getrokken. Wel wordt in het artikel aangegeven dat vervolg onderzoek de bevindingen verder moet valideren.

Daarnaast wordt duidelijk dat het verband tussen veroudering van het lichaam en angst en depressie nog  niet keihard is aangetoond maar dat er wel een sterk vermoeden is dat mensen die last hebben van angst en depressie op cel-niveau een snellere afbraak laten zien dan mensen die daar geen last van hebben.

Niets nieuws onder de zon?

Ik ben geneigd te geloven dat dit inderdaad klopt. Waarom? Omdat dertig jaar onderzoek door de celbioloog Bruce Lipton heeft geleid tot het inzicht dat gedachten en met name overtuigingen grote invloed hebben op dat wat er in de cel gebeurt. Lipton’s opmerkelijke conclusie is met name dat niet het DNA bepaalt wat er in de cel gebeurt maar dat het DNA slechts een soort kopieermachine is waarop je kopietjes aanmaakt.

Er moet echter wel door iets op de knop worden gedrukt voor de machinerie in beweging komt en zijn werk kan doen. En datgene wat dat doet is in belangrijke mate het gedachtepatroon van betrokkene. Lipton heeft over zijn bevindingen een baanbrekend boek geschreven met de heldere titel: De Biologie van de Overtuiging, een echte aanrader.

Dit nu wetende is de bevinding dat angst en depressie de slijtage van het lichaam negatief beïnvloeden helemaal niet zo opzienbarend. Dat was immers door Lipton al vele jaren geleden aangetoond en beschreven. Toch is het leuk om via een andere weg de bevestiging van Lipton’s bevindingen te vernemen.

Wat heb ik hieraan?

Je zult misschien nu denken: Leuk, maar wat heeft dit met mij te maken? Wat moet ik hiermee?

Wat ik je hoop duidelijk te maken met het voorgaande is dat jouw gedachten en met name je overtuigingen direct invloed uitoefenen op wat er op celniveau gebeurt. Sta je negatief in het leven zoals bij een depressie of leef je in een staat van (bewuste of onbewuste) angst dan leidt dat o.a. dus ook tot een versnelde slijtage van je lichaam en wordt je sneller oud.

Maar dit is denk ik nog maar het puntje van de ijsberg. Er zijn nog veel meer effecten van dat negatieve gedachtepatroon. Naast het feit dat je leven daardoor wordt verpest, want het is echt geen feestje dan, heeft dat gedachtepatroon tot gevolg dat je ook allerlei fysieke kwalen krijgt.

Angst zette haar lichaam vast

Ik maak namelijk regelmatig mee dat fysieke klachten verdwijnen als de negatieve emoties of angsten bij de persoon verdwijnen. Het voorbeeld dat ik in mijn boek aanhaal van Jannie Peek (1942) is daar een prachtige illustratie voor.

Jannie had erg last van haar schouder en kon haar arm niet meer omhoog steken. Ze kwam niet verder dan schouderhoogte. Toen ik haar vroeg wat haar grootste probleem hiermee was, barstte ze in snikken uit en zei dat ze heel erg bang was dat het nooit meer goed zou komen.

We zijn toen EFT gaan toepassen op die angst van haar. Toen na een paar rondes EFT-kloppen de angst helemaal weg was en ze geheel ontspannen op de stoel zat vroeg ik haar of ze haar arm nog eens omhoog wilde steken. Tot haar grote verbazing (en de mijne:)) kon ze die zonder enige restrictie, pijn of moeite omhoog steken. De angst zette haar schouder dus vast, en zonder angst was er geen blokkade meer.

En nu?

Dat heeft er onder andere aan bijgedragen dat ik me helemaal  ben gaan toeleggen op het fenomeen angst. Ik ben vooral gaan zoeken naar manieren om daar op een simpele en effectieve wijze vanaf te komen. Want het was mij wel heel erg duidelijk geworden dat de invloed van angst vele malen groter was dan ik in de gaten had op dat moment.

Dit onderzoek laat ook zien dat er een verband bestaat tussen onze geest en ons lichaam dat veel sterker is dan velen denken. Ik hoop dat daarmee het inzicht wordt vergroot en we ons bewuster worden van hoe gedachten en overtuigingen ons welzijn van lijf en leden direct beïnvloeden. En daar kun je denk ik iets mee, toch?

Laat het hieronder weten.

René

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.