faalangst, minderwaardig, ik ben minder waard

Waar komt faalangst toch vandaan?

Het is iedere keer weer verrassend te merken hoe wij als mens om de tuin worden geleid door … onszelf!

Deze uitspraak zal denk ik veel vragen bij je oproepen. Wat bedoel ik daarmee?

Van de week was er een vrouw bij mij in de praktijk en die heeft een hele lijst van klachten waaronder vooral veel angstklachten van allerlei kleur. Wat haar vooral parten speelt is de idee dat het haar allemaal tegen zit. Ze heeft een soort mantra die heel veel lijkt op die van Calimero: Hij is groot en ik is klein, en dat is niet eerlijk. Ik heb ook altijd pech! Dat laatste zei ze ook letterlijk.

Daarbij denkt ze dat haar probleem dus ook niet oplosbaar is, dat de kans daarop zeer klein is en ze daarin ook weer zal falen.

Dit wetende, hoe groot schat je de kans in dat ze met succes van haar klachten af zal raken?

De macht van de geest 

Voor ze bij mij kwam was ze zich niet bewust van de grote invloed die de geest heeft op ons dagelijks doen en laten. De exacte

minderwaardig, faalangst, depressie
IK HEB OOK ALTIJD PECH!

wetenschap van de wiskunde en dan met name van de kwantum mechanica heeft die macht al vrij lang geleden ontdekt. Nobelprijswinnaars als Max Planck hebben het over de rol die bewustzijn speelt bij alles wat zich manifesteert.

Het is heel boeiend om naar dergelijke mensen te luisteren. Je gelooft bijna niet dat dit wetenschappers zijn, maar meer spirituele guru’s. Ze hebben het namelijk over het feit dat bewustzijn bepaalt wat zich laat zien, wat er is en wat er gebeurt. En ze hebben het ook over het feit dat er maar één bewustzijn is, en dat jij en ik dat allebei zijn.

Één ding maken ze wel heel erg duidelijk: het bewustzijn ofwel onze geestkracht, is een niet te onderschatten factor in ons leven.

Gedachten en focus zijn de gereedschappen van die geest en ze hebben kracht en doen iets. Sterker nog, ze doen veel meer dan je waarschijnlijk nu in de gaten hebt.

Je eigen ervaring telt het meest

Nu kan ik je dit allemaal vertellen, maar zegt dat je iets? Het kan je inderdaad helpen om anders tegen jezelf aan te gaan kijken. Dat hoop ik ook want dat is de reden waarom ik de moeite neem om dit te schrijven.

Maar het zegt je veel meer als je dit zelf kunt constateren. Als je vanuit je eigen ervaring tot de conclusie kan komen dat het klopt. Dan heeft het ineens veel meer waarde voor je. Daarom de volgende vragen.

Heb jij wel eens een mijlpaal of succes bereikt in je leven? Denk daar eens aan terug.

Ga nu eens verder terug naar de tijd dat je je voornam of dat je geïnspireerd raakte om dat te gaan doen, te gaan bereiken. Welk beeld had je er toen van? Zag je jezelf al in die nieuwe gelukkige omstandigheid of had je juist het idee dat het voor jou onhaalbaar was?

Ik durf te beweren dat het het eerste was, je zag jezelf slagen. Dat was vooral de reden dat je eraan begon. Je had een brandend verlangen én je voelde dat je het kon, je zag het voor je. Dat gaf je de kracht en het doorzettingsvermogen die je nodig had en die het verschil maakten tussen succes en falen.

En omgekeerd. Heb je ook mislukkingen gekend? Als dat zo is, hoe dacht je daarover? Maakte je je zorgen? Zag je jezelf falen?

Als je op die manier naar jezelf kan kijken, zul je ontdekken dat de verwachting die je had is uitgekomen. Dat is de macht van de geest in de dagelijkse praktijk. Je schept als het ware je eigen werkelijkheid met die geest/denkkracht. Dat is waar die kwantum fysici het over hebben.

Was je je daarvan bewust? De vrouw die ik op dit moment help in ieder geval niet. Maar toen ik haar aan de hand van haar eigen levensverhaal kon laten zien hoe dat in haar eigen leven werkt, viel er een heel belangrijk kwartje!

Omdenken de oplossing?

De remedie lijkt dan simpel. Je moet gaan omdenken, anders gaan denken. Wat ze ook wel positief denken noemen. Maar hoe doe je dat? Je denken is immers een gevolg van je programmering. Je hebt tijdens je leven een aantal overtuigingen gekregen die heel erg hardnekkig kunnen zijn. Zoals bij deze vrouw die juist heel negatief denkt en daar zelfs helemaal niet bewust van is. Het is zo gewoon voor haar dat ze niet beter meer wist.

Om die verandering van denken voor elkaar te krijgen moet je de negatieve programmering ongedaan maken. Dat lijkt heel ingewikkeld, maar dat is het gelukkig niet.

Wat er bijvoorbeeld bij deze vrouw voor diepe overtuiging onder haar denken zit, is het idee dat ze zichzelf niet goed genoeg vindt. Ze gunt zichzelf als het ware geen gelukkig en gemakkelijk leven. Dat idee van niet goed genoeg zijn heeft ze in haar zeer moeilijke jeugd opgedaan. Het is dus maar één idee, dat op heel veel heipalen van ellende rust.

Gelukkig zijn er heel simpele technieken die hierbij snel soelaas kunnen bieden. Ik beschrijf die methodieken in mijn boek en ik hoop dat ik daarmee heel veel mensen van die negatieve overtuigingen kan afhelpen met een grote transformatie tot gevolg. Waardering voor jezelf, empathie voor jezelf, een gun factor naar jezelf toe. Jij verdient het om gelukkig te zijn, het is je geboorterecht, eis het op!

Een gelukkig leven is één gedachte weg

depressie, faalangstAls deze vrouw anders over zichzelf gaat denken, een ander gevoel bij zichzelf gaat krijgen als ze in de spiegel kijkt. Zichzelf als helemaal okay kan zien en voelen, dan is haar leven compleet anders. Dan speelt faalangst geen enkele rol meer. Dat leven is eigenlijk maar één gedachte bij haar verwijderd!

Het is mijn overtuiging dat we dat samen voor elkaar gaan krijgen, en ik zie dat moment al voor me. Een vrouw die straalt en met veel plezier en energie de nieuwe dag begint. Ze heeft weer zin in het leven en het goede valt haar toe op een voor haar op dit moment nog onvoorstelbare wijze. Die dag gaat komen en snel ook!

Herken je iets in dit verhaal? Hoe sta jij in het leven en wat zijn jouw ervaringen?  Laat het ter inspiratie van anderen hieronder weten!

Jij bent waardevol zoals je bent en dat is de enige waarheid. Ik groet je met veel respect.

René

  2 replies to "Hoe denken over jezelf je leven drastisch beïnvloedt."

  • L. B.

   Prachtig omschreven beschreven, René.
   Zeer herkenbaar
   Dank, ook ik kan hier weer verder mee.

   • René Arns

    Ik ben heel blij met je reactie.
    Ik wil graag waarde bieden en het is fijn om terug te horen dat het je helpt!
    Warme groet,
    René

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.