examenvrees, faalangst, examenvrees oplossen, EFT

Faalangst en studeren gaan niet samen

Een paar weken geleden kreeg ik een telefoontje van een verontruste vader. We kennen elkaar van wekelijkse bijeenkomsten en hij weet wat mijn expertise is. Hij belde omdat zijn dochter er even helemaal doorheen zat.

Wat was er aan de hand. Ze was bezig met haar examens voor Verpleegkundige. Ze had daarvoor een herexamen. De reden dat het de eerste keer niet was gelukt was dat ze door de grote spanning bij het examen onnodige fouten had gemaakt. Dat zag ze achteraf toen ze het examen nakeek. Acht onnodige fouten en dat waren er vier teveel.

Ze was heel hard aan het leren maar maakte zich grote zorgen dat het weer fout zou gaan. Ze wist immers de vorige keer ook alles wat ze moest weten, dat was niet het probleem. Maar wat kon je doen aan die spanning en faalangst? Of ik daar raad mee wist.

Snel naar de kern van het probleem

We maakten een afspraak en Maaike kwam bij me. Al heel snel vonden we de kern van haar probleem. We klopten op de overtuiging die daar onder zat en ze voelde de spanning van zich afglijden.

Vervolgens hebben we gewerkt aan haar zelfvertrouwen met de technieken die ik ook in mijn boek beschrijf. Het resultaat was dat ze vol vertrouwen de deur uitliep als een ander mens. Ze zag niet meer tegen het examen op, ze had er nu zin in. Het was een kans om te laten zien hoeveel ze wel niet weet.

We hadden ook een visualisatie gedaan dat ze daar zou zitten blakend van het zelfvertrouwen, ruimschoots binnen de tijd klaar zou zijn en met een trots gevoel en zeker van een voldoende de zaal zou verlaten.

Hoe het afliep

Twee dagen later moest ze haar herexamen doen. Ze beloofde me dat ze me zou laten weten hoe het was gegaan.

examenvrees, faalangst, EFT
YES!

Het examen was ‘s morgens om 9 uur en duurde anderhalf uur. Om half elf ging mijn telefoon al, en ja het was Maaike. Ze was laaiend enthousiast. Ze voelde zich bij de start totaal op haar gemak, geen spoor van zenuwen. Ze zag alle anderen om haar heen duidelijk zenuwachtig en grappig genoeg verbaasde ze zich daarover.

De vragen had ze heel snel af en ze had zelfs ruim de tijd gehad om alles nog twee keer helemaal na te kijken. Ze was ervan overtuigd dat ze een voldoende had en was o zo blij.

Hier haar reactie die ze op Facebook achterliet:

“Dinsdag een bijzondere sessie gehad bij René. De techniek die hij gebruikt heeft mij geholpen om van mijn angsten af te komen voor het falen voor examens. Na deze therapie ook zelf toe te passen ben ik geheel ontspannen begonnen met mijn examens zonder een sprankje angst.
Heel erg bedankt!”

Je moet weten dat ze al was aangenomen voor een baan in het ziekenhuis maar moest natuurlijk wel haar diploma halen. Vandaar dat de spanning nog extra hoog was.

Haar cijfer heeft ze op dit moment van schrijven nog niet maar ik zal dat hieronder laten weten zodra het bekend is.

Ik hoef je niet te zeggen dat haar vader ook heel erg blij is met het resultaat. Ook heeft het hem een ander zicht op zijn dochter gegeven en dat zal hun relatie ook nog eens beter maken.

Alleen maar winnaars dus, en dat dankzij een simpel te leren kloptechniek die een groot verschil maakt.

Heb jij wel eens last van examenvrees of daar last van gehad? Hoe ben je daarmee omgegaan? En wat zou je dit wetende nu doen?

Laat het hieronder weten en help zo anderen met je tips.

René

    1 Response to "Examenvrees? Dat laat je toch achter je!"

    • René Arns

      Maaike is inderdaad met een dikke voldoende geslaagd en vol vertrouwen aan het werk gegaan in haar nieuwe baan!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.