angst spreken openbaar, zelfvertrouwen, minderwaardig, minderwaardigheid, hugo bakker

De angst van een docent: spreken in het openbaar..

Jaap kwam een tijdje geleden bij me. Hij had mijn boek gelezen en wilde begeleiding bij de EFT kloptechniek om zeker te stellen dat hij het goed deed.

Jaap is een gepensioneerde onderwijzer uit het voortgezet onderwijs en heeft 36 jaar met heel veel plezier voor de klas gestaan. Hij is een leraar die ik ook heel graag gehad zou hebben. Een ontzettend vlotte man, helder van begrip en taalgebruik, die duidelijk van het leven geniet.

Zo te zien dus alles koek en ei zou je zeggen. Maar er was natuurlijk een reden waarom hij mijn boek dat over angst en het vrijkomen daarvan gaat, had aangeschaft. Hij had namelijk een angst voor, je raadt het nooit,….spreken in het openbaar!

Angstzweet en een rood hoofd

Hoe is dat mogelijk als je al 36 jaar voor de klas hebt gestaan, dan ben je toch zeker niet bang om je woordje te doen? Toch was dat zo. Jaap durfde in teamvergaderingen of andere omstandigheden waarbij sprake was van een gezagsverhouding waarbij hij zich de ‘mindere’ voelde, enorme last van zeer grote spanning. Het angstzweet brak hem onmiddellijk uit en hij kreeg overal in zijn gezicht en nek rode vlekken. Daar schaamde hij zich dan ook weer voor en dat maakte de spanning alleen nog maar groter.

De oorzaak; een jeugdtrauma

Door de uitleg in mijn boek had hij zelf al aardig uitgevogeld wat daarvan de oorzaak was. Een ervaring in zijn jeugd toen hij van zijn vader gedwongen werd om een woordje te doen in een vol restaurant. Hierdoor konden we meteen gericht aan de slag. Het werd me al snel duidelijk dat het de gezagsverhouding was die het verschil maakte en toen ik dat opmerkte ging het licht als het ware bij hem aan.

Nu zat hij met een uitdaging in zijn maag die de spanning extra groot maakte: hij moest voor de vereniging van eigenaren van zijn appartementencomplex tijdens de algemene ledenvergadering een praatje gaan houden.

Dat bood een mooie kans om de angst zo echt mogelijk op te roepen, en dus gingen we daar met de EFT kloptechniek aan werken.

Vanaf nu anders in het leven

In die ene sessie konden we alle met die gelegenheid samenhangende spanning wegnemen. Het resultaat: Jaap liep als een ander mens de deur uit. Sterker nog, hij huppelde letterlijk de straat uit. Hier is de email die ik naderhand van hem ontving:

Als 12-jarige en oudste van het gezin moest ik van mijn vader in een vol etablissement staand een praatje houden; het maakte niet uit wat ik zei, als ik maar iets zei dat ongeveer een paar minuutjes duurde. 
Ik heb dat meerdere jaren gedaan, maar met lood in mijn schoenen; ik vond het zeker niet leuk, maar mijn vader had het beste met mij voor (ik neem hem na al die jaren niets kwalijk, hij is immers ook weer gevormd door zijn ouders) dus ik dacht dat dit goed was voor mijn ontwikkeling. Ik heb deze (trauma) ervaring mijn hele leven –  55 jaar – meegedragen en steeds met het idee: de angst voor spreken in het openbaar (zweten en rood hoofd!) zal wel vanzelf over gaan. Maar niets is minder waar.

Via EFT in contact gekomen met René Arns en met hem een ervaar sessie gedaan. Deze klopsessie heeft binnen 45 minuten van mij een ander mens gemaakt: de genoemde angst is verdwenen door de vroeger opgeslagen ervaring voor mijzelf te aanvaarden. En daardoor is het geen probleem meer voor mij.
Ik zei bij het vertrek tegen René: ‘Ik loop hier anders de deur uit dan dat ik binnenkwam’.
Ik heb een knieprobleem en ik wist dat ik pijnloos kon lopen, maar ik wist nog niet dat ik nu (na de sessie) ook pijnloos kan huppelen en dit was vóór de sessie niet mogelijk zonder pijn. Ik realiseerde mij later dat ik huppelend de straat bij René verliet!
Deze klopmethode werkt gewoon en daardoor sta ik, vanaf nu, heel anders in het leven, een leven zonder die angst.”

De proef op de som

Nu is het verhaal nog niet af, want Jaap heeft onlangs die gevreesde vergadering meegemaakt. Nu vraag je je misschien af hoe dat dan is gegaan. Welnu Jaap is zo aardig geweest om me daar ook terugkoppeling over te geven. Ik laat hem liever zelf aan het woord:

Ik heb een geweldige avond gehad. Eerlijkheidshalve kwam er in de loop van die dag toch een spanning opdoemen, maar door steeds te kloppen en jouw statement zeggend had ik die spanning in de hand.

Het was wel een andere spanning (kan niet precies aangeven hoe anders) dan die in vroegere angst spreken openbaar, minderwaardig, gebrek zelfvertrouwen, bang, rood hoofd, angstzweetjaren. Ik heb niet in de spiegel gekeken zoekend naar kleur en zweet; daar heb ik de focus niet opgelegd. Ik had, op de één of andere manier, het gevoel dat het dit keer wel goed zou gaan.

Een beetje spanning had ik ook nog bij de start van de avond, maar wonderwel leek het wel of de rust ‘in ging dalen’. Ik weet niet hoe ik dat anders moet zeggen.
Ik heb 3(!) praatjes gehouden en mij veel met dialogen bemoeid , iets dat vroeger onbestaanbaar was. Ik kreeg steeds de drang om iets te zeggen! Dit is als het ware een nieuwe Jaap………

Ik heb mij na die avond ook niet afgevraagd of ik wel goed overkwam naar anderen, nee ik keek bij mijzelf naar binnen en had er een bijzonder goed gevoel over en ik ben best trots. Ik moest die avond thuis wel even afkicken, een soort verwerking, maar dan een hele trotse, een hele fijne.

De goede voortekenen had ik die vrijdag daarvoor al tijdens de VvE beurs in het World Forum; daar heb ik zelfs vragen gesteld (vroeger ondenkbaar!) en dat voelde al goed!

Kortom ik ben ontzettend blij met jouw sessie die middag in maart.

Heel veel dank voor de, ozo nodige, duw! Mijn leven, al heel leuk tot dan toe, wordt vanaf nu alleen maar mooier en ik ervaar nog meer rust.

Nog een mooie anekdote: vorige week – voor de VvE beurs – kreeg ik ineens (verkeerde beweging?/spanning?) enorme kramp in mijn rechterbovenbeen met erg veel pijn. Strekken en stretchen was de oplossing niet.
Ik heb 2 klopsessies gedaan met de aanvaarding van de pijn en liep daarna zonder problemen de kamer uit. EFT helpt dus echt…….

Verbijsterd en blij tegelijk.

Tja, wat moet je daar nog aan toevoegen?

Je kunt je misschien een beetje voorstellen wat zulke feedback met me doet. Ik voel me enorm bevoorrecht dit te mogen meemaken, dit voor mensen te mogen betekenen, dit te mogen delen. Een leven is veranderd, blijvend. Jaap heeft een ander beeld van zichzelf, een ander gevoel bij zichzelf. Een beperking is opgeheven en hij voelt zich vrijer dan ooit. Onbetaalbaar.

Een beetje kloppen en weg is je probleem?

Voor veel mensen is het onvoorstelbaar dat een simpele kloptechniek een probleem dat iemand 55 jaar met zich meesleept in een sessie van 45 minuten kan oplossen. Toch heb ik dat al heel vaak meegemaakt. Daarom is het mijn missie geworden om dit zo breed mogelijk te delen en heb ik er ook een boek over geschreven.

Deze simpel te leren techniek verandert levens. Het heeft het mijne ook drastisch veranderd en ik sta nu ook helemaal anders, vrijer en blijer in het leven. Het is echt de alles is anders show. Dat gun ik iedereen. Ben jij er ook klaar voor of is er iets dat je nog tegenhoudt? Als dat laatste het geval is, deel het hieronder. Wie weet kan ik ook jou  een duwtje geven.

René

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.